Šta Novom Sadu predstavljaju prostori na kojima se planira gradnja Novog Sada na vodi?

Šodroš i Kamenička ada – u jeku tranzicione izgradnje kojoj je bitan samo profit a ne i potrebe građana – predstavljaju jedinu nesputanu prirodnu oazu na području grada na kojoj se nalaze vodene i zelene površine toliko potrebne savremenom čoveku. Na ovom području se nalaze i omiljena kupališta mnogih Novosađana. Šodrošu Novosađani tepaju “Šocika” i ovo mesto je izuzetno popularno među ribolovcima, šetačima, džogerima…

Pogled sa dolme na rukavac kojim dominiraju razne vrste drveća, ribari u čamcima, labudovi i divlje patke – nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U svakom trenutku, od ranog jutra do večeri, možete na “Šociki” susresti ljude sa kućnim ljubimcima, rekonvalescente ili, jednostavno, one koji žele da na nekoliko sati pobegnu od urbanističkog haosa. One koji bi da se malo odmore od grada koji je, zahvaljujući neplanskoj izgradnji i lošim politikama, od mirnog i pitomog mesta postao zona opasnog življenja. Od grada u kojem je, kako neki kažu, lakše dobiti na lotu nego pronaći mesto za parking.

Ovaj potez predstavlja važan ekološki koridor na kojem se nalaze staništa brojnih zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Njegovo narušavanje, pogotovo ignorantsko kakvo planira gradska vlast, predstavlja ogromnu opasnost za biodiverzitet i opstanak zaštićenih vrsta. U pitanju je klasičan ekocid. Čitava oblast – kažu stručnjaci – predstavlja “pluća grada”!

Da li ćemo dozvoliti profiterima da nam sve ovo oduzmu?

Pročitaj sledeći stav  Novosadske NVO pisale Dunavskoj komisiji i ambasadama povodom projekta “Novi Sad na vodi”