Skip to content

Šta je Novi Sad na vodi?

Poštovane Novosađanke i Novosađani,

Projekat koji se kolokvijalno naziva “Novi Sad na vodi” podrazumeva izgradnju ogromnog, predimenzioniranog stambeno-poslovnog kompleksa na obali Dunava, na potezu Šodroš-Brodogradilište-Ribarsko ostrvo-Kamenička ada. U toj oblasti planirana je izgradnja velikog broja objekata od kojih će neki imati i 20 spratova.

Ukoliko dozvolimo da taj kompleks bude izgrađen, to će biti velika pobeda političara, tajkuna, građevinara i investitora, a strašan poraz Novog Sada i Novosađana. Gradska vlast i firma „Galens“ prihodovaće stotine miliona evra, a naš grad i njegovi stanovnici biće – višestruko oštećeni! Novosadska vlast – zarad prihoda, od kojih će jedan deo zasigurno završiti u privatnim džepovima političara – neće prezati od toga da pogazi međunarodne standarde, da se ogluši o dramatična upozorenja struke i građana, neće prezati ni od toga da poplavama ugrozi Novi Sad i okolinu, da uništi prirodu, „zelenu oazu“ našeg grada i izvrši do sada na ovim prostorima neviđen ekocid. Ako je ne sprečimo, novosadska vlast neće prezati od toga da velikom broju građana Limana onemogući pogled na Dunav i Frušku goru, pošto će im vidik prekrivati „Galensove“ višespratnice, poput one koja se nalazi u centru grada i koja predstavlja urbanističko ruglo, a naziva se – Pupinova palata!

Već je u javnosti bilo mnogo reči o brojnim neregularnostima, štetama i opasnostima koji prate ovaj građevinski “poduhvat”, ali hajde da se podsetimo još jednom na njih. Hajde da svi zajedno ustanemo protiv ovog ne samo antiurbanističkog nego i anticivilizacijskog projekta!

Pročitaj sledeći stav  Šta Novom Sadu predstavljaju prostori na kojima se planira gradnja Novog Sada na vodi?