Novaković optužio Vučevića za trgovinu uticajem

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke i bivši gradonačelnik Borislav Novaković optužio je aktuelnog gradonačelnika Miloša Vučevića za krivično delo trgovina uticajem u korist kompanije Galens i pozvao javno tužilaštvo da reaguje i pokrene istragu o tom slučaju.

Novaković je reagovao posle najave kompanije Galens da će na prostoru od 3,7 hektara koje zauzima Brodogradilište Novi Sad početi gradnju stambeno-poslovnog kompleksa u okviru projekta „Novi Sad na vodi“.

On je podsetio da je Galens pre nekoliko godina kupio Brodogradilište, ali ne da bi pravio brodove, nego da bi na tom prostoru pravio solitere od 20 spratova znajući da će gradska vlast taj plac pretvoriti u građevinsko zemljište.
Da bi se taj naum ostvario potrebno je, objašnjava Novaković, da Galens to zemljište na kojem ima pravo korišćenja dobije u svojinu od države uz naknadu ili bez nje, kao i da se urbanistički planovi tome prilagode.

„Ovo je vrhunski kriminal, nigde u državi nisam video nešto slično, bestidno i pozivam tužilaštvo i policiju da reaguju. Na šta liči država i pravni sistem u kojem investitor koji nema čak ni pravo vlasništva „telefonira“ i javno saopštava gradu i gradonačelniku šta on namerava stavljajući ih u inferiornu poziciju. Da li uprava Novog Sada i gradonačelnik uspostavljaju pravila igre kada je u pitanju urbanizam u korist građana ili građevinska i urbanistička mafija naručuje ono što želi, a posao gradske uprave je samo da prilagođavaju urbanističke planove onome što oni žele“, kazao je Novaković na konferenciji za novinare.

On je naglasio da NS predlaže da se za uređenje priobalja Dunava, ocenivši to kao najvažniji projekat grada, raspiše međunarodni tender. On smatra da preliminarni planovi koje je pripremilo JP Urbanizam, a javnost o tome saznaje na kašičicu zahvaljujući insajderima i uzbunjivačima, mogu samo da posluže kao osnova, orijentir.

„Uređenje priobalja na potesu Borodgradilište, Kamenička ada, Šodroš, Ribarsko ostrvo i Mornarica treba da bude predmet stručne pozornosti i da u projektovanju učestvuju sve domaće i strane projektantske kuće koje to žele i da dobijemo najbolje moguće rešenje. U protivnom bavićemo se stvarima koje imaju više veze sa privrednim kriminalom nego normalnim urbanim razvojemm Novog Sada“, rekao je Novaković.

„Da je ovde reč o pogodovanju ili nameštanju posla za firmu Galens pokazuje skica, koju su pripremili urbanisti, da se oko placa Brodogradilišta izgradi novi odbrambeni nasip, ali i oko dve parcele na koje imaju pravo korišćenja i vlasništva grad Novi Sad i „Vode Vojvodine“, čime se stvaraju pretpostavke da se Galens proširi i na te parcele i ukrupni ih na 8,5 hektara. Da bi se to ostvarilo neophodan je dosluh sa gradonačelnikom i gradskom upravom. Mislim da je ovo reprezentativni primer trgovine uticajem koji ni Galens ni gradonačelnik više ne skrivaju i na to mora da reaguje tužilaštvo“, dodao je Novaković.

On je kazao da u Narodnoj stranci razmišljaju da tužilaštvu podnesu krivičnu prijavu protiv umešanih u ovaj posao i, kako tvrde, krivično delo trgovina uricajem.

Izvor: DANAS