Inicijativa “Vidi, gari, ne može!” pruža punu podršku građanima Novog naselja u borbi protiv urbanističke mafije

Saopštenje za javnost

Inicijativa “Vidi, gari, ne može!” pruža punu podršku građanima Novog naselja, okupljenim u neformalnu grupu “Za zeleno Novo naselje”, koja se bori protiv urbanističke mafije koja očigledno ima nameru da uništi i ovaj, uređeni deo Novog Sada.

Namere grada i investitora u potpunoj su suprotnosti sa postojećim urbanim konceptom Novog naselja, koji je primer humanog i kvalitetnog stanovanja.

Građani Novog naselja se oštro protive planu da se na već postojećim parkinzima sa zelenilom izgrade garaže, a ta izgradnja bi podrazumevala seču starih stabala platana, koji predstavljaju pravo prirodno bogatstvo, takoreći pluća ovog dela grada.

Postojeći parkinzi inače imaju sasvim dovoljno kapaciteta da zadovolje potrebe stanovnika Novog naselja, a građani su zabrinuti i da bi ukopavanjem garaža mogla da bude ugrožena statika okolnih zgrada.

Inicijativa “Vidi, gari, ne može!” ukazuje da je na primeru rekonstrukcije bazena na SPENS-u gradska vlast pokazala da je nesposobna da izvede čak i manje zahtevne građevinske poduhvate, a da ne nanese štetu Novom Sadu i Novosađanima.

Najoštrije osuđujemo sada već uobičajenu praksu novosadskih urbanista da u proces prostornog planiranja ne uključuju građane, niti uvažavaju njihove primedbe, niti planiraju uređenje grada u korist kvalitetnijeg stanovanja.

Urbanizam u Novom Sadu – to je više nego očigledno – postoji samo zbog tajkunskih investitora, koji vršeći urbicid, zarađuju ogromne novce.

Cilj je očigledno da se od svih delova Novog Sada naprave betonsko-behatonske četvrti, i da se tako opere novac, stečen na sumnjiv način. To je javna tajna.

Inicijativu “Vidi, gari, ne može!” čine javne ličnosti, nevladine organizacije i četiri političke stranke.

Novi Sad, 17. februar 2021. 

Pročitaj sledeći stav  Vidi, gari, ne može: Naprednjačka vlast stoji iza pretnji mladim aktivistima