Borislav Novaković: Jedan od najvećih poslova organizovanog kriminala u Srbiji!

Bivši gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković jedan je od onih koji su građanima i javnosti skrenuli pažnju na čitav kompleks problema koji sa sobom nosi projekat “Novi Sad na vodi”. On procenjuje da je vrednost ovog “poduhvata” između dve i po i tri milijarde evra, i da je vlast, zbog toga, nervozna jer nije dobila potrebne dozvole od nadležnih institucija, kao što je nervozna zbog toga što građani protestuju protiv ovog projekta. Novaković smatra da je, uz “Beograd na vodi”, ovo najveći posao organizovanog kriminala u državi.

“Izlazak na Dunav, Novi Sad definitivno može učiniti ili evropskim gradom ili balkanskom kasabom. Govorim o potezu Brodogradilišta, Mornarice, Ribarca, Šodroša i Depresije. Umesto toga, mi imamo priču o ‘Galensu‘ i ‘Novom Sadu na vodi‘. Pozivam novosadsku javnost na budnost i u slučaju onoga što slutim – pozivam Novosađane na pobunu. Ako gradska vlast, pogodujući investitorima, upropasti izlazak na Dunav kao najveći kapacitet Novog Sada – biće napravljena nepopravljiva šteta”, rekao je Novaković u intervjuu “Vremenu”.

On je dodao da je siguran da “Galens” nikada ne bi kupio bezvredno zemljište u koritu reke, da u dosluhu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem nije dobio uverenje da će pomeranjem nasipa to zemljište postati jedno od najvrednijih građevinskih zemljišta u državi.

“Pomeranjem nasipa dobija se 165 hektara. Trenutno je pod šumama oko sto hektara. A od tih 165 hektara čak na 90 hektara predviđena mogućnost gradnje čvrstih objekata. To je ekološka katastrofa kolosalnih razmera”, navodi Novaković.

Borislav Novaković smatra da, izuzev kompanije “Galens” i gradske vlasti, niko u Novom Sadu ne želi da na potezu Brodogradilišta, Ribarskog ostrva i Kameničke ade gradi novo stambeno naselje.

Pročitaj sledeći stav  Ostavite nam ptice!

“To je način da se ‘Novi Sad na vodi’ pretvori u ‘Galens na vodi’. Tako ‘Galens’ knjiži profit, a Novi Sad štetu. ‘Galens’ je, inače, jedan od koruptivnih stubova režima Aleksandra Vučića ne samo u Novom Sadu, nego u celoj državi. U pitanju je kriminalna hobotnica kroz koju se ukrštaju interesi organizovanog kriminala i Aleksandra Vučića lično”, rekao je Novaković.

On je dodao da skoro da ne postoji niti jedna atraktivna lokacija u gradu koja nije u vlasništvu “Galensa”.

“Po pravilu, prvo ‘Galens’ kupi lokaciju, a onda se izmene urbanistički dokumenti koje tu lokaciju čine dodatno profitabilnom kroz dizanje spratnosti, nivoa izgrađenosti i promenom namene poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Ta kompanija je u direktnoj vezi sa Andrejem Vučićem i Milošem Vučevićem”, rekao je Novaković.